Valorile si principiile pe care un mentor le promoveaza si ale caror respectare incearca sa o asigure sunt: libertatea in comunitatea de mentorat, autonomia personala, dreptatea si echitatea, meritul, profesionalismul, onestitatea si corectitudinea intelectuala, confidentialitatea, respectul si toleranta, responsabilitatea, bunavointa si grija.
Principii generale
Mentoratul este o disciplina ale carei scopuri, valabile pentru fiecare mentee aflat intr-un program de mentorat, include dezvoltarea personala si afirmarea profesionala, evolutia cunoasterii rolului de mentor şi a cercetarii de noi metode/ tehnici de mentorat in conditiile respectarii culturii organizationale din care acesta face parte si a drepturilor omului. Mentorul respecta demnitatea fiecarui mentee si promoveaza integritatea personala. In acelasi timp, mentee sai se angajeaza sa contribuie la dezvoltarea culturii mentoratului si la prosperitatea relatiei mentor - mentee.
Mentorul este acea persoana-suport care va incuraja, sfatui si sprijini o alta persoana (mentee-ul) in dezvoltarea ei. Aceasta persoana va oferi asistenta practica pentru a se asigura ca mentee au posibilitatea de a-si atinge toate obiectivele propuse in cadrul programului de mentorat. Mentorul va reprezenta legatura dintre mentee si cultura organizatiei, normele acelei culturi si viziunea strategica pe termen lung. Va oferi, de asemenea, suport moral pentru a preveni izolarea si lipsa motivatiei pe parcursul integrarii intr-un mediul nou, in care un mentee este nevoit sa se adapteze.
1. Libertatea in comunitatea de mentorat
Relatia de mentorat este un spatiu liber de ingerinte, presiuni şi constrangeri politice, religioase si de putere economica, exceptand constrangerile de natura organizationala, legala si etica. Mentorul si mentee-ul sunt protejati fata de cenzura, manipulari, persecutii, in conditiile respectarii responsabilitatilor profesionale.
Orice membru al comunitatii de mentorat trebuie sa evite lezarea libertatii celorlalti, pe baza respectului pentru diferente. In cadrul relatiei de mentorat sunt incurajate parteneriatul intelectual si cooperarea, indiferent de opiniile politice sau de credintele religioase.
2. Autonomia personala
Mentorul promoveaza un mediu propice exercitarii autonomiei personale. In acest scop, in cadrul planului de invatare, mentee-ul este incurajat sa devina independent; sa poata lua si aplica decizii in privinta propriei dezvoltari personale si cariere profesionale. Mentorul trebuie sa ajute mentee-ul sa-si formeze abilitati de rezolvare a problemelor si de luare a deciziei pentru a deveni tot mai independent si autonom.
3. Dreptatea si echitatea
Mentee vor fi tratati drept, corect si echitabil. Mentorului nu ii este permisa discriminarea sau exploatarea, indiferent ca acestea sunt directe sau indirecte, mai mult acesta trebuie sa isi insuseasca ideea de dreptate care se bazeaza pe impartirea corecta si echitabila a drepturilor si prevenirea abuzului.
4. Meritul
Mentorul trebuie sa asigure recunoasterea, cultivarea si recompensarea valorilor personale care conduc la implinirea obiectivelor stabilite in cadrul relatiei de mentorat. Printre acestea se numara constiinta de sine, vointa de a invata si a se dezvolta, flexibilitatea si adaptabilitatea, creativitatea si talentul, eficienta şi performanta.
5. Profesionalismul
Mentorul se angajează sa cultive un mediu propice pentru cunoastere de sine si dezvoltarea personala. In acest scop, mentee-ul progreseaza prin stabilirea impreuna cu mentorul a unui program de invatare personalizat, capabil sa conduca la cunoasterea de sine, la formarea de noi abilitati/ competente si la atingerea obiectivelor propuse in cadrul relatiei de mentorat.
Mentorul incurajeaza orientarea spre progresul personal prin sprijinirea directa a mentee-ului in a lua initiativa si a-si satisface curiozitatea. Mentorul sustine eficienta, calitatea si vointa exercitate la nivel personal si profesional. Mentorul lupta impotriva amatorismului, superficialitatii, dezinteresului si plafonarii.
6. Onestitatea si corectitudinea intelectuala
Mentorul apara dreptul la proprietate intelectuala. Toti cei care vor participa la cercetarea efectuata in domeniul mentoring-ului ale caror rezultate devin publice trebuie mentionati, in spiritul onestitatii personale si profesionale, al recunoasterii si recunostintei.
Este interzisa orice forma de frauda intelectuala: plagiatul total sau partial, inventarea/ modificarea rezultatelor cercetarilor, substituirea lucrarilor sau a identitatii persoanelor examinate, preluarea lucrarilor de la colegi sau mentee, ca si tentativele de corupere spre frauda.
7. Confidentialitatea
Mentorul respecta principiul confidentialitatii tuturor categoriilor de informatii care ii sunt dezvaluite de catre mentee in cadrul relatiei de mentorat, in acest fel, asumandu-si pe deplin angajamentul si devotamentul fata de acesta.
Mentorul nu trebuie sa faciliteze transparenta sau denaturarea de informatii personale sau sa le dezvaluie publicului larg.
8. Responsabilitatea
Mentee-ul trebuie demonstreze dorinta si vointa implicare in dezvoltarea sa personala si sa devina responsabil.
Relatia de mentorat trebuie să respecte standardele etice si profesionale.
Mentee-ul are dreptul de a critica public, intemeiat si argumentat incalcarile standardelor profesionale si de calitate, ale drepturilor acestuia. Nu sunt permise: dezinformarea, calomnierea, denigrarea publica a programelor si persoanelor implicate in relatii de mentorat.
9. Respectul şi toleranta
Mentorul promoveaza existenta unei comunitati de mentorat in cadrul careia este respectata demnitatea fiecaruia intr-un climat liber de orice manifestare si forma de hartuire, exploatare, umilire, dispret, amenintare sau intimidare. Mentorul adera la valoarea tolerantei fata de diferentele intre oameni, intre opinii, credinte si preferinte intelectuale. Nu sunt permise manifestarile misogine, rasiste, sovine, xenofobe, homofobe si hartuirea sexuala.
10. Bunavointa si grija
Mentorul considera dezirabile bunavointa si grija. In acest sens, incurajeaza aprecierea, mandria si recunostinta, empatia, compasiunea, sprijinul fata de cei aflati in nevoie, amabilitatea, politetea, altruismul, intelegerea, solidaritatea, solicitudinea, promptitudinea si optimismul fata de toti mentee din cadrul relatiilor sale de mentorat.
Totodata descurajeaza si considera indezirabile comportamentele care denotă invidie, cinism, vanitate, lipsa de amabilitate, dezintres.
Mentorul, in situatii de criza majora sau calamitati, trebuie sa ia in considerare autosacrificiul.
Bibliografie:
Muresan Valentin - Mangementul eticii in organizatii
Sursa internet: Proiectul "Cod etic pentru universitati" - Mihaela Miroiu, Daniela Cutas, Liviu Andreescu