Sunday, September 18, 2011

16 aspecte concrete din punct de vedere procedural/ personal, care se vor discuta la inceputul relatiei de mentorat


A. Contractul procedural
1. Mentee-ul trebuie sa beneficieze de o informare completa privind ideea de mentorat :
scopul relatiei de mentorat, rolul mentorului in dezvoltarea personala a mentee-ului, ce presupune o relatie de mentorat etc.
2. Mentee-ul va fi intrebat daca este de acord cu durata de timp a relatiei de mentorat, stipulata in contractul de voluntariat. In urma autoevaluarii prezentate de mentee si a unei prime evaluari a situatiei mentee-ului, mentorul are responsabilitatea sa-i sugereze acestuia o durata minima de timp necesara unui progres vizibil in relatia de mentorat.
3. Mentorul si mentee-ul vor stabili impreuna cateva angajamente de baza/ promisiuni. (Nu se intarzie la sesiuni, telefoanele vor sta inchise, etc)
4. Mentorul si mentee-ul vor stabili impreuna cate zile pe saptamana/luna se vor intalni. De asemenea, se vor hotari si asupra duratei efective (ore de lucru) a unei sedinte, cadul de desfasurare a sedintei si optarea pentru anumite teme de lucru, sugerate de mentee.
 5. Mentorul si mentee-ul se vor pune de acord in legatura cu ritmul de inceput, a relatiei lor de mentorat : un ritm foarte activ si organizat, un ritm relaxant si constructiv, etc.
6. Mentorul si mentee-ul vor decide care este intervalul de timp potrivit pentru oferirea unui feedback. La randul lui, mentorul va accepta feedback-ul din partea mentee-ului.
7. Mentorul si mentee-ul se vor decide asupra persoanei responsabile sa tina agenda intalnirii si vor discuta deasemenea, despre structura acestia.

B. Contractul personal
 8. Este indicat ca mentee-ul sa se autoevaluareze pentru a facilita munca de inceput a mentorului : sa-i impartaseasca acestuia nevoile, ce asteptari are, ce are el de oferit in relatia de mentorat, etc.
9. Mentorul are datoria sa initieze discutia despre temeri, riscuri, probleme ce pot apararea in relatia de mentorat. Si sa stabileasca care sunt acele punctele tari ale unei relatii de mentorat, care i-ar putea ajuta sa reduca din amenintarile identificate.
10. Mentorul si mentee-ul trebuie sa-si defineasca intr-un mod clar urmatoarele valori in cadrul relatiei de mentorat : responsabilitate, confidentialitate, sinceritate si respect.
 11. Mentorul si mentee-ul se vor decide asupra unor “metode de urgenta” in cazul in care apar diferente de opinii sau valori. Mentorul are datoria sa faciliteze comunicarea si sa evite situatiile conflictuale.
12. Mentorul trebuie sa isi explice rolul in relatia cu mentee-ul : Mentorul formeaza, il sprijina pe mentee dar nu este parintele acestuia.
13. Mentorul trebuie sa discute cu mentee-ul despre stilul lui de invatare preferat si sa isi adapteze modul de lucru in functie de acesta.
14. Mentorul si mentee-ul vor stabili impreuna limitele personale ale relatiei lor de mentorat.
15. Mentorul trebuie sa hotarasca impreuna cu mentee-ul cum vor proceda in caz ca apare sentimentul de dependenta de mentor.
16. Mentorul si mentee-ul vor sugera modalitati de sarbatorire si consolidare a succesului in relatia lor de mentorat.


Autor:  Lavinia Ioana Udrea
Participant in proiectul Formare de Formatori in cadrul « Mentorat in context SEV » 2010, sustinut de Asociatia ACT Oradea.

No comments:

Post a Comment