Consider ca este necesar ca managementul unui ONG sa asigure noilor membrii acceptati in organizatie, programe de mentorat sustinute de persoane calificate in acest sens. Eu personal, in experienta mea de lucru cu tinerii din organizatii studentesti, nu am intalnit nici un "boboc" care sa se adreseze personal biroului de conducere cerandu-i sprijinul; prefera sa prinda totul pe parcurs si incearca sa se adapteze singur noului mediu fara a cere ajutorul cuiva.
Pur si simplu, mi se pare ca pentru majoritatea oamenilor a recunoaste ca au nevoie de un "ajutor" reprezinta un pas important si greu de asumat.
Prin urmare, cred ca ar fi eficient ca managementul organizatiei sa ofere de la inceput aceste programe de formare si mentorat, plus ca din punct de vedere al beneficiarului, aceasta actiune va fi interpretata ca un "cadou", nu ca o cerere de ajutor.
Tot in acest sens, nu multi voluntari sunt familiarizati cu conceptul de mentoring, altii nici macar nu stiu ce inseamna, prin urmare nu au cum sa ceara mentoring. Si atunci prin asigurarea de programe de mentoring, se produce de la sine si informarea.
Ma refer la un program de mentorship - "cadou" in sensul ca, fiecaruia dintre noi ne place la un moment dat sa fim ascultati, si voluntarul cum e deschis prin natura sa, sa incerce lucruri noi ar fi dispus sa urmeze si un program de mentoring vazut de el ca un "beneficiu".
In concluzie, acest post este doar o sugestie de cum mi-ar placea mie sa se intample lucrurile in relatia de mentorat. Insa, fiecare ONG are personalitatea lui si propria cultura organizationala, mai mult oamenii din interior sunt diferiti si fiecare din noi stim mai bine ce s-ar potrivi ONG-ului nostru.
No comments:
Post a Comment