Wednesday, May 23, 2012

Reactiunea unui comportament etic

          Incepi sa manifesti un comportament etic atunci cand descoperi ca iti pasa nu numai de tine, ci si de ceilalti oameni din jurul tau, de fiinte in general, de natura etc. Am certat la un moment dat un prieten drag, care era fumator, ca isi arunca resturile de tigara pe unde apuca, explicandu-i cat de mult avem noi, ceilalti oameni, de suferit din cauza lui. 
           Si se pare ca s-a simtit atat de vinovat dupa aceasta discutie legata de etica actiunilor noastre, incat dupa cateva zile mi-a impartasit o metoda ingenioasa si comoda de a avea in felul lui grija de natura – isi stangea resturile de tigara intre sireturile de la pantofii lui sport, pana ce gasea un cos de gunoi unde sa le poata arunca. Oricine ar putea sa faca asta, nu?

Sursa: http://thoughtschange.wordpress.com

                    De ce sa avem un comportament etic?
Aici etica ne poate raspunde foarte simplu, deoarece e cel mai frumos mod de a arata ca ne pasa de oamenii din jurul nostru si de lumea in care traim in general. Fiecare dintre noi, probabil a observant ca atunci cand zambim cuiva, de cele mai multe ori primim ca raspuns un zambet inapoi. Asa se intampla si in cazul eticii. S-a putut observa ca oamenii chiar raspund la fapte bune cu fapte bune.
                  Cum stiu ca sunt cu adevarat un om etic?
Raspunsul este simplu, nu stii. Si vin sa te asigur ca probabil nu vei ajunge la Ideea de Om cu adevarat etic daca ne aliniem standardelor lui Socrate. Dar poate nici nu ar trebui sa iti doresti sa fi un om perfect din punct de vedere moral, ci doar un om bun. Pentru ca avem nevoie sa incercam fiecare dintre noi sa schimbam mai intai comportamentele noastre si apoi sa ne gandim sa dezvoltam niste strategii eficiente de schimbare a intregii lumi.

No comments:

Post a Comment