Wednesday, May 30, 2012

Does Intergenerational Justice require that we abandon consumerism?





Wednesday, May 23, 2012

Reactiunea unui comportament etic

          Incepi sa manifesti un comportament etic atunci cand descoperi ca iti pasa nu numai de tine, ci si de ceilalti oameni din jurul tau, de fiinte in general, de natura etc. Am certat la un moment dat un prieten drag, care era fumator, ca isi arunca resturile de tigara pe unde apuca, explicandu-i cat de mult avem noi, ceilalti oameni, de suferit din cauza lui. 
           Si se pare ca s-a simtit atat de vinovat dupa aceasta discutie legata de etica actiunilor noastre, incat dupa cateva zile mi-a impartasit o metoda ingenioasa si comoda de a avea in felul lui grija de natura – isi stangea resturile de tigara intre sireturile de la pantofii lui sport, pana ce gasea un cos de gunoi unde sa le poata arunca. Oricine ar putea sa faca asta, nu?

Sursa: http://thoughtschange.wordpress.com

                    De ce sa avem un comportament etic?
Aici etica ne poate raspunde foarte simplu, deoarece e cel mai frumos mod de a arata ca ne pasa de oamenii din jurul nostru si de lumea in care traim in general. Fiecare dintre noi, probabil a observant ca atunci cand zambim cuiva, de cele mai multe ori primim ca raspuns un zambet inapoi. Asa se intampla si in cazul eticii. S-a putut observa ca oamenii chiar raspund la fapte bune cu fapte bune.
                  Cum stiu ca sunt cu adevarat un om etic?
Raspunsul este simplu, nu stii. Si vin sa te asigur ca probabil nu vei ajunge la Ideea de Om cu adevarat etic daca ne aliniem standardelor lui Socrate. Dar poate nici nu ar trebui sa iti doresti sa fi un om perfect din punct de vedere moral, ci doar un om bun. Pentru ca avem nevoie sa incercam fiecare dintre noi sa schimbam mai intai comportamentele noastre si apoi sa ne gandim sa dezvoltam niste strategii eficiente de schimbare a intregii lumi.

Wednesday, May 16, 2012

O introducere in etica

Mi-aduc aminte ca eram un boboc la filosofie cand priveam cu nedumerire cursul de “introducere in etica” in orar si ma intrebam ce mai inseamna si materia asta. Am fost surprinsa  sa descopar ca etica studiaza modul in care este bine sa ne comportamam in societate. “Cu totii stim sa facem diferenta dintre bine si rau” am gandit atunci, “tine de constiinta fiecaruia dintre noi sa incercam sa fim mai buni”. De ce sa mai am nevoie sa ascult teorii care sa ma invete cum sa ma port in societate?
 Raspunsul a venit la mine mai tarziu, cand am realizat ca etica a reusit sa ma motiveze sa fiu un om mai bun si prin urmare, un om fericit.
Un comportamentul etic te apropie de ceilalti, te ajuta sa realizezi ca nu esti singur si te invata sa fii sincer interesat de oamenii din jurul tau. Ceea ce am inteles eu studiind etica, este ca trebuie sa depui efort ca sa devii un om bun, deoarece actiunile tale au consecinte ce se pot rasfrange si asupra oamenilor din jurul tau. In acest caz, tu ai un as in maneca, etica fiind un “indrumator” aparte care te atentioneaza cand gresesti. Asa, am descoperit ca etica ne invata sa avem grija de oameni.
Am fost confuza o perioada, deoarece nu reuseam sa-mi creez in minte imaginea unui om bun. Ma gandeam pe atunci ca etica te transforma intr-un SUPEREROU care devine limitat de propriile sale puteri. Etica complica lucrurile, deoarece ma forta sa-mi analizez comportamentul, ma facea sa devin constienta de mine si ma sfatuia sa am rabdare sa-i ascult pe ceilalti.
Am rasuflat usurata atunci cand am gasit reprezentarea unui model de om bun in profesorul meu de etica care purta o pasiune deosebita pentru lumea inconjuratoare, pe care dorea din suflet sa o impartaseasca si studentilor sai. Avea acei ochi de om bun, pe care probabil cu totii putem sa-i recunoastem. Si astfel, mi-am gasit linistea, am incetat sa privesc bunatatea ca pe un ideal greu de atins si mi-am dat seama ca o sa ma descurc sa-mi duc la capat indatorirea pe care am decis sa mi-o asum fata de etica.
Sursa: http://philmccutchen.com
In concluzie, etica are puterea sa faciliteze crearea unei platforme de intelegere reciproca intre oameni ca mine si ca tine, ne apropie si ne ajuta sa constientizam ca oricat de diferiti ne simtim in compartie cu cei din jurul nostru, nu putem ignora faptul ca rezonam intr-o oarecare masura cu fiinta de langa noi.

Wednesday, May 09, 2012

Influentarea ca fenomen fundamental al comunicarii

Alex Mucchielli considera ca “influentarea este fenomenul fundamental al comunicarii”. Mai mult, precizeaza ca “orice comunicare este o incercare de a influenta, deoarece comunicarea in sine urmareste sa transmita un sens, iar acest lucru nu se poate realiza fara influentare.”

Manipularea relatiilor

Calitatea relatiilor dintre oameni este influentata de procesul de comunicare. Mucchielli afirma ca “o comunicare nu poate exista fara sa apara calitatea relatiei”. In viata cotidiana, cand doi actori se intalnesc pentru prima oara se produce reactia de simpatie/ antipatie fata de celalalt. Mai mult, comunicarea defineste natura relatiei pe care o vor avea in viitor. In cadrul manipularii, se modifica calitatea relatiei dintre actori si se manipuleaza elementele contextului relational al comunicarii.
Ceea ce trebuie sa faca un manipulator (ex: vanzator, orator, negociator) pentru modificarea relatiei de natura manipulatoare este sa inlocuiasca atitudinea actorilor de a se apara in fata influentarii cu un context care sa fie mai favorabil pentru manipulator:
Ex 1: relatiile de tip amical sau de complicitate - in acest fel se administreaza in mintea cumparatorului apartenenta la o norma culturala general acceptata, dupa cum ne explica Mucchielli: “daca am un prieten sau un complice, lucrurile pe care acesta mi le spune sunt spre binele meu (deci merita toata atentia)”.
Ex 2: Pentru a ajunge la scopul sau, manipulatorul trebuie sa stie sa creeze o relatie pozitiva, deoarece aceasta trezeste interesul si deschiderea actorului fata de ideile propuse: “sa zambesti, sa fii vesel, sa ai umor, sa fii dezimvolt: iata cateva dintre sfaturile pe care orice manual le adreseaza vanzatorilor si seducatorilor de tot felul. “
Sursa: http://ixion.cput.ac.za

Manipularea normelor

Autorul defineste conceptul de norma astfel: “o regula sociala inconstienta si general acceptata de membrii unui grup; ea determina modul lor de a gandi si de a actiona.”. In cadrul societatii, grupurile sociale determina prin natura schimburilor ce au loc intre oameni, stabilirea “regulilor vietii in comun”.
Presiunea regulilor sociale, atitudinile si mentalitatile culturale, influenta grupurilor determina nevoia continua a individului de a obtine acordul grupului si supunerea in fata normelor sociale existente (un comportament social adecvat). In procesul manipularii se face referire la normele sociale pentru a influenta anumite atitudini si comportamente ale actorului.

Diferiti cercetatori in domeniu au elaborat metode concrete de folosit in practica influentarii, dedicate in special vanzatorilor, oratorilor etc. cu scopul de a transforma comunicarea intr-o competenta ce se poate dobandi sistematic. Ceea ce a determinat pe de alta parte, accesul nelimitat la “arta a comunicarii” si posibila apararea a oricarui om impotriva manipulari.

Wednesday, May 02, 2012

Arta de a influenta - Alex Mucchielli


Fiecare om ofera un sens propriei expresii umane cu ajutorul unui ansamblu de contexte care alcatuieste situatia corespunzatoare mediul sau. Conform teoriei lui Alex Mucchielli “a influenta inseamna a manipula contextele situatiei pentru a crea sensul dorit”.

Ce ar fi bine sa cunoasteti despre influentare:
  • Se produce prin stimularea unor motivatii interioare, a unor emotii (sentimente de teama sau vulnerabilitate) sau a unor interese ale interlocutorului, prin intermediul comunicarii. Astfel influentata, atitudinea actorului se modifica in functie de interesul manipulatorului.
  • Se creaza un nou sens cu ajutorul unei manipulari contextuale care impune actorului sa reactioneze printr-un comportament inconstient acceptat.
  • Manipulatorul favorizeaza acest tip de proces cu scopul de a modifica situatia existenta in interesul propriu, iar actorul va indeplini in cele mai multe cazuri aceasta actiune cu semnificatie aparent pozitiva pentru el.
  • In cazul influentarii, scopul comunicarii nu este transmiterea mesajului, ci sa modifice contextele ce compun situatia. Prin urmare, comunicarea manipuleaza situatia existenta.
  • Obiectivele cognitive manipulate in influentare sunt pozitii, relatii, referinte, identitati sau elemente ale contextelor temporale, spatiale si senzoriale. Manipulatorul nu se foloseste de aceste contexte in mod explicit, ci se raporteaza la ele indirect, prin procese inconstiente pentru a ajunge la scopurile sale.
  • Mucchielli afirma ca “adevarata arta a manipularii – si deci a influentarii si persuasiunii – consta asadar, intr-un travaliu mascat asupra componentelor invizibile ale situatiei”. Mai concret, influentarea se foloseste de acele obiective cognitive de care actorul este inconstient.
Sursa: http://mindcontrolworld.com
Manipulatorul  construieste o noua situatie pentru actorul vizat de actiunea de influentare prin:
  • Cuvintele folosite;
  • Comportament;
  • Atitudine;
  • Elaborarea conditiilor spatiale si senzoriale;
  • Inventarea unor noi elemente situationale.
Actorul confrunta noile “sugestii” ale manipulatorului care determina acceptarea respectivelor indemnuri, astfel construieste inconstient sensul pozitiv al atitudinii comportamentale propuse de manipulator.