Wednesday, March 21, 2012

Motivatia ECO-grijii noastre pentru natura


Cred ca ne-am putea pune cu totii de acord ca este esential pentru lumea in care traim sa incercam sa protejam pe cat posibil natura. Mai mult, probabil unii dintre noi ar afirma cu incredere ca exista chiar o indatorire morala sa ne insusim un comportamanent care sa contribuie la conservarea mediului nostru inconjurator.
Nici macar cei mai superficiali dintre noi, nu ar putea sustine cu staruinta ca doar fiintele umane au drepturi care merita luate in considerare si ar fi de acord sa le oferim drepturi asemanatoare plantelor si animalelor, prin care sa le fie garantata viata. Ca sa putem accepta ca si alte fiinite au drepturi, trebuie sa constientizam ca noi, oamenii suntem o parte componenta a naturii si sa incetam sa renuntam la nevoia de a controla si manipula dupa bunul plac lumea in care traim.

Care este datoria noastra fata de natura?
Putem intelege protejarea naturii ca o responsabilitate morala pe care noi ne-o asumam fata de generatiile viitoare. In general, ecologistii neglijeaza motivatia oamenilor de a actiona spre binele lumii in care traiesc si nu considera ca reducerea efectelor daunatoare cauzate naturii reprezinta o prioritate in sine, care sa il preocupe pe individ. Sustinerea unui activism ecologic pe termen lung necesita in prima faza, analizarea comportamentului uman pentru a se putea intelege cu exactitate cum se plaseaza individul in raport cu natura. La nivel personal, este indicat sa-ti descoperi motivatia care iti dicteaza sa ai grija de “verdele” din viata ta deoarece doar astfel iti poti sustine o atitudine ECO de durata.
Ai fi dispus sa promovezi o reforma de conservare a biodiversitatii?
Pentru a produce schimbare la nivel global, specialistii in domeniu au descoperit ca este nevoie sa descopere ce motiveaza oamenii sa abia un comportament etic fata de mediu. Si asta ar garanta un activism ecologic de lunga durata? Raspunsul este da, deoarece se pare ca nu este de ajuns sa participam sporadic la strangeri de fonduri sau campanii de informare a populatiei in scopul protejarii naturii, ci sa reusim sa cream o atutitudine generala care sa motiveze majoritatea oamenilor sa protejeze mediul in care traiesc. Ce zici de asta? :)
Prin urmare, exista mai multe tipuri de factori motivationali: morali, estetici, sociali, religiosi si economici. Tu si eu avem motivatii diferite pentru protejarea mediului inconjurator. De exemplu, pentru mine poate fi mai important sa protejez biodiversitatea pentru generatiile viitoare, spre deosebire de tine care consideri ca inainte de toate trebuie sa protejam frumusetea anumitor specii de animale salbatice. Asadar, nu este important sa avem aceleasi motive sa actionam in favoarea protejarii naturii, ci sa ne definim o motivatie suficienta pentru noi insine.
Motivatiile noastre ecologice, au la baza credinte, emotii, perceptii si identitati care ne contureaza si in acelasi timp ne determina un comportament care militeaza pentru protejarea mediului inconjurator. Cu toate acestea, desi putem observa cu usurinta consecintele actiunilor noastre asupra ecosistemelor, se pare ca inca nu gasim acele motive suficiente care sa ne motiveze sa purtam mai multa grija mediului inconjurator.

Din cauza stilului de viata din mediul urban, individul a inceput sa piarda contactul direct cu natura si influentat de normele sociale existente, acesta manifesta adesea comportamente daunatoare mediului inconjurator, cum ar fi consumerismul. Lipsa de contact pe care o avem cu natura, ne face sa nu consideram a fi o prioritate grija pe care o purtam fata de mostenirea naturala pe care o lasam generatiilor viitoare. 
Prin urmare, ce e de facut?
O reforma care militeaza pentru conservarea ecosistemelor propune legi si politici de actiune, norme sociale si practici de business care sa micsoreze amprenta ecologica pe care oamenii o lasa in natura. Avem nevoie de o reforma care sa urmareasca conservarea mediului inconjurator deoarece actiunile particulare pe care fiecare individ se straduieste sa le faca nu vor putea sa aduca o schimbare la scara larga, spre deosebire de un activism colectiv care are puterea sa promoveze introducerea de noi politici care sa produca SCHIMBAREA de care avem cu adevarat nevoie la nivel global.

2 comments:

  1. Frumos ce spui. Cam teoretic, din cărți, dar frumos. Personal, cred că întotdeauna schimbarea reală trebuie să vină din interiorul ființei umane. Niște reguli impuse, chiar bune fiind, sunt constrângătoate, pe când o schimbare asumată e o manifestare a libertății personale. Adică: dacă unui om "modern" în sensul rău, adică ultra-egoist și căruia nu-i pasă de natură nici cât negru sub unghie îi dai amenzi, reguli, legi, după un timp le va respecta, măcar de teama consecințelor (păstrând însă undeva într-un colț al minții ideea/obișnuința că, dacă poate scăpa de rigorile legii, se va întoarce la comportamentul inițial). Problema, cel puțin în cazul societății românești, e ca pot să existe x legi și reguli, dar e degeaba, dacă nimeni nu le aplică, nimeni nu se teme de ele și aproape nimeni nu le respectă. Deci: ori se schimbă mentalitatea generală (problemă: cum?) și încep să funcționeze legile, individul adaptându-se apoi la noul cadru (nenorocirea e că eu, acum, ca simplu cetățean, nu pot face absolut nimic pentru asta, pârghiile și voința de a face să funcționeze sistemul sunt în afara razei mele de acțiune, orice aș putea eu face); ori se poate începe, cu pași mici, prin exemplu personal, prin ong-uri, asociații etc, un program de educare și responsabilizare a cetățenilor, urmărind interiorizarea valorilor ecologice/etice (problema e că asta poate dura indefinit, se poate adresa în primul rând noilor generații iar rezultatele se vor vedea poate peste zeci de ani, poate chiar după ce noi nu vom mai fi).
    Adică indiferent cum, e greu.
    Partea bună e că sunt mulți cei care își pun acest gen de probleme, din ce în ce mai mulți. Și, poate, împreună, vom reuși ceea ce individual nu putem.
    Iată un alt blog interesant, care are și articole legate de ecologism: http://peterlengyel.wordpress.com/category/ecologism-politic/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iti multumesc tare mult pentru ca ti-ai exprimat parerea aici. Inseamna mult pentru mine :)
      Ce pot sa-ti raspund la ce mi-ai scris este ca da si eu cred ca e tare greu sa facem o schimbare care sa se vada cu adevarat.
      Nu stiu cum e mai bine sa procedam, dar eu continui sa ma interesez in acest sens: sa caut solutii si sa-mi impartasesc procuparile personale cu ceilalti.
      Mi-am dat seama ca principala noastra problema, a oamenilor in general e ca ne preocupam prea mult de noi insine si uitam care sunt lucrurile importante cu adevarat pe termen lung... se pare ca inca nu am reusit sa inventam acei "superochelari" care sa ne ajute sa vizualizam ce se poate intampla in viitor, datorita consecintelor actiunilor noastre.

      Delete