Saturday, March 17, 2012

Etica valorilor noastre universale


 Am inceput sa inteleg mai bine etica, abia dupa ce am invatat ca valorile si normele sunt bazele lumii in care traim. Prin urmare, am inteles ca universul nostru exista datorita unui raport echilibrat intre valorile in care credem si regulile pe care consideram ca trebuie sa le respectatam. 
In esenta, tu si eu suntem definiti de un set de valori universale. In mintea noastra valorile iau forma unor sentimente de placere, reactii de gust pe care le transformam in preferinte. Spre exemplu, mie imi place inghetata de vanilie mai mult decat cea de ciocolata. De ce? Pentru ca vanilia are un gust bun, iar culoarea alba imi aminteste de iarna si zapada. Dar nu toti suntem de aceeasi parere.
Este greu sa te diferentiezi intr-o realitate cu peste 7 miliarde de oameni. Preferintele noastre ne fac sa ne simtim diferiti, unici si prin urmare valorosi in lumea in care traim. In acest sens, trebuie sa fii atent cum iti judeci valorile, deoarece se poate intampla ca alegerile tale sa provoace discomfort si chiar neplaceri persoanelor din jurul nostru.
Ceea ce conduce la conflicte sau confuzii intre indivizi sunt emotiile si sentimentele pe care le traim in mod particular fiecare dintre noi. In acest caz intervine etica, fara sa aiba "pretentia sa alinieze toate sentimentele oamenilor, ci sa ajute sa se formuleze o argumentare rationala care atinge natura, cauza si implicatiile acestor dezacorduri.”[1]
Alegerile noastre ne deosebesc de ceilalti, dar preferintele pe care le manifestam reusesc sa ne uneasca intr-o comunitate spiritual supraindividuala, care ne permite sa pretuim cu totii aceleasi valori universal valabile. 

Values
Cum se poate acest lucru? Simplu, pentru ca valorile morale precum bunatatea, datoria, demnitatea, respectul exista mai presus de noi si fiecare persoana rezoneaza intr-o mai mica sau mare masura cu aceste valori. Impartasim aceleasi valori, dar le interiorizam pe baza sentimentelor pe care le traim in situatiile noastre particulare in care ne aflam.
Valorile noastre sunt mai presus de noi si cu toate ca incercam sa le particularizam situatiilor pe care le traim, acestea raman valori universal valabile care faciliteaza comunicarea interumana intre mine si tine, intre noi si ceilalti.
The Golden Rule spune ca: “Ideea de BINE si placere a individului nu trebuie sa presupuna raul si suferinta celorlalti”[2]. Tot in acest sens, etica sustine ca intre tine si ceilalti oameni exista o relatie de reciprocitate, care se defineste prin drepturi, indatoriri si raspunderi personale[3]. Prin urmare, exista un spatiu si un timp limitat in care un individ poate sa trateze intr-o maniera necorespunzatoare oamenii din jurul sau. Etica sustine ca este datoria noastra sa ne pese de binele fiintei de langa noi, chiar si in detrimentul preferintelor noastre personale.
In acest moment inca mai cautam un raspuns la intrebarea "De ce sa ne comportam etic?"
Raspuns posibil: Experienta ne spune ca o fapta buna aduce fericire, atat tie cat si celorlalti oameni din jurul tau. Specialistii in etica cred in inclinatia naturala a oamenilor de a fi buni si se bazeaza pe faptul ca oricine rezoneaza cu Ideea de Bine.


[1] Vasile Morar, Etica in afaceri si politica, Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 2006, p.59.
[2] Vasile Morar, Etica in afaceri si politica, Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 2006, p.57.
[3] Idem.

No comments:

Post a Comment