Monday, December 26, 2011

The African Dream


De cativa ani mi-am facut curaj sa visez cu adevarat sa ajung in Africa si sa vad leii din salbaticie. Chiar imi doresc sa am sansa sa ma conving cu adevarat ca acestei fiinte imi voi dedica existenta intr-o viata urmatoare.
Nu stiu cum s-ar numi pentru mine aceasta profesie (pasiunea pentru lei), poate cercetator, poate zoolog, poate voluntar, dar nu mi se pare un aspect important de tratat atunci cand simti ca e fascinant sa traiesti in savana si sa incerci sa intelegi un animal atat de salbatic cum este un leu.
 
Respect acest pradator pentru ca este agil cand vaneaza, este loial cand conduce si este mandru cand sfideaza prin maretia lui.

Imi doresc sa invat in continuare mai mult despre aceasta fiinta deoarce vreau sa inteleg cum ii dicteaza instinctul sau sa traiasca...

Unde vreau sa ajung cu povestea mea despre The African Dream? Uite aici:

"Am nevoie sa-i ofer un boost de energie instinctului meu care sa ma ajute sa ma intorc la visele mele si sa ma apuc de o treaba serioasa. 
Vreau sa-mi redescopar motivatia si entuziasmul care m-au condus de fiecare data pe mine, spre ceva GENIAL. Vreau sa stiu ca efortul depus de mine contribuie la ceva important... in lumea asta.

In vara lui 2012 o sa-mi implinesc cei 25 de ani (sfertul de secol :D) si nu am nici cel mai elementar chef sa ma potolesc. 
Vreau sa reincep sa-mi traiesc pasiunile...mi-e dor de mine...asa cum ma simt eu cel mai bine: entuziasta, motivata si langa cei mai faini oameni.
Duc dorul unei aventuri, unei tari straine si al unei noi culturi..." - o prima rezolutie pentru Noul An 2012 scrisa si asumata de Lavinia Ioana Udrea

Tuesday, December 13, 2011

CODUL ETIC AL ORGANIZATORILOR ACTIVITĂŢILOR DE VOLUNTARIAT

Este un document pilot la realizarea caruia am particiat in perioada martie - decembrie în cadrul Grupurilor tematice de lucru care au funcţionat în România pe durata Anului European al Voluntariatului 2011, în cadrul Campaniei naţionale de informare “Anul european al voluntariatului 2011” organizată de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, România.

Documentul il gasesti aici:
CODUL ETIC AL ORGANIZATORILOR ACTIVITĂŢILOR DE VOLUNTARIAT 

Timp de zece luni am participat in calitate de Specialist in Etica Aplicata in acest grup de lucru de 8 lucratori de tineret, in cadru caruia am creat, am scris, am editat şi am publicat acest document pilot. 

Daca te intereseaza sa descoperi mai multe informatii despre AEV 2011 click pe acest link:
Anul European al Voluntariatului 2011

Friday, December 09, 2011

GÂNDUL CARE NE MIŞCĂ. EXPERIMENT VIDEO într-o lume mult prea grăbită.

Acum mai bine de o luna am fost rugata de o doamna de de Ziarul Gandul[1] sa particip in cadrul unui experiment video realizat de echipa ei cu ocazia Zilei de 1 Decembrie. Mi s-a spus sa scriu pe un poster mare si alb, un gand... si mi-am luat libertatea sa transform intr-un mesaj, gandul care ma preocupa destul de tare la acel moment:

M-am straduit sa scriu frumos si am zambit frumos la poza :D
Pentru mine, "Daruieste un zambet unui nou inceput!"  inseamna  sa incurajezi pe cei care pornesc pe un nou drum, pe cei care au nevoie sa se reinventeze.
Pentru ca oricat de curajos spui sau crezi ca esti, nu poti sa fugi de acea frica... de necunoscut, de oportunitatile ce vor veni si de tine.


Ceea ce ma duce cu gandul la Courage the Cowardly Dog (in imag. din dreapta), un caine roz, care, în ciuda numelui său, tot nu isi poate stapani frica fata de realitatile lumii lui desenate "întrucât el, Muriel și Eustache sunt constant atacați de (sau dau de) diferiți monstrii, extraterestrii, ticăloși, blesteme, experimente, dezastre naturale și alte forme de pericol pe care Curaj trebuie să le înfrunte."[2]

Ca sa revenim la gandurile noastre, rezultatul acestui experiment video il regasiti mai jos. Este un video in care ma bucur ca am aparut si eu, printre toate acele mesaj de dragoste.

                                        
Va marturisesc ca ma bucura sa privesc oameni care zambesc si ca video-ul asta ma emotioneaza. Poate ca ne e teama in general, sa ne exprimam exact asa cum simtim, dar se pare ca ne dam foarte usor de gol ca inca mai iubim, inca mai credem, inca mai speram si inca mai visam...

Suntem asa frumosi cand ne bucuram...

P.S. Tot in acest experiment a aparut si logodnicul meu, Tavi cu mesajul "Accepta exceptiile". Dar el vrea sa ne spuna o alta poveste, despre care voi vorbi mai tarziu.


_________________________
[1] Ziarul Gandul Website - Gandul care ne misca. Experiment video
[2] Wikipedia Website - Courage the Cowardly Dog

Tuesday, December 06, 2011

Despre Consilierea filosofica sau consilierea prin FILOSOFIE

O discuţie despre consilierea filosofică este lucrarea mea de disertatie in care am incercat sa descopar tainele consilierii filosofice ca activitate dialogică, care pune în valoare atitudini de reflecţie şi cunoştinţe filosofice încercând să aplice în viaţă unele soluţii generice, strategii, criterii sau abordări configurate în câmpul filosofiei academice.
Filosofia este motivul central al studiului in discutie în calitate de disciplină, care funcţionează ca un instrument de dezvoltare personală pentru asigurarea stării de bine şi a împlinirii de sine ale iubitorului de înţelepciune.
Astfel, mi-am propus să construiesc o prezentare generală a practicilor filosofice implicate în procesul de consiliere, cu scopul de a face înţelese cele mai puternice fire ale ţesăturii complexe care este consilierea filosofică.
Este, în mod comun, acceptat că Socrate este dialecticianul originar (şi prin urmare,  figura tutelară pentru consilierea filosofică), fiindcă în arta sa de a întreba şi a răspunde se află bazele spiritului critic al filosofiei antice. Dar spre deosebire de antichitate, practicienii în domeniu au extins utilizarea filosofiei cu scopul de a oferi soluţii cât mai eficiente în faţa problemelor cotidiene şi cu toate acestea încă se află într-o permanentă dezvoltare şi reinventare de sine din cauză că este proiectată să aibă un impact pozitiv asupra fiinţei umane.
În cazul de faţa, miza întregii lucrări s-a axat pe evidenţierea faptului că filosofia poate avea şi un caracter absolut utilitar, practic printr-un plan concret de acţiune ce urmează a fi implementat în cadrul unei şedinţe de consiliere; altfel spus, disciplina filosofică poate naşte un produs finit, necesar, dorit, planificat şi în cele din urmă obţinut prin implementarea teoriilor sale.
De aceea, pe parcursul demersului meu filosofic mi-am orientat studiul spre a demonstra legătura directă ce se poate stabili între filosofie şi persoana obişnuită care îşi desfăşoara activitatea în comunitate. Şi nu în ultimul rând, am dorit să subliniez contribuţia semnificativă printr-un “veritabil dialog cooperativ”[1] pe care filosofia aplicată este capabilă să o aducă, în favoarea evoluţiei societăţii în care trăim.
În încheiere, prin efortul de înţelegere a conceptului de consiliere filosofică am argumentat ca această specializare practică a filosofiei, încearcă să-l înveţe pe consiliat să gândească altfel şi prin urmare, ia forma unei pedagogii filosofice, ce propune vindecarea sufletului persoanei consiliate printr-o “căutare personalizată a înţelepciunii de viaţă” [2].



[1] Cristian Iftode, Filosofia ca mod de viaţă. Sursele autenticităţii., Editura Paralela 45, Piteşti, 2010, p. 24.
[2] Valentin Mureşan, “Polemici. Filosofia ca mod de viaţă sau despre relaţia filosofie - biografie”, în Revista de Filosofie Analitică, vol. IV, nr. 2 (pp. 87 - 114), Iulie – Decembrie 2010, p. 109.