Tuesday, April 10, 2012

Demnitatea o obligaţie legală

Spiritul democratic reprezintã un factor major în respectarea demnitãţii umane deoarece promoveazã idealul de fiinţã umanã şi propune egalitatea în drepturi indiferent de culturã, condiţie sau statut. Din punct de vedere legal, demnitatea umanã reprezintã identitatea fiinţei umane şi nu în ultimul rând, o structurã de bazã în crearea dimensiunii umane, a civilizaţiei şi a progresului.
În calitate de valoare umanã, demnitatea a fost promovatã în “doctrină, în constituţii, în practică, în cutumele naţionale şi internaţionale”[1] şi este un concept de o importanţã universalã. Necesitatea protejãrii demnitãţii umane este evidenţiatã prin precizarea conceptului în interiorul legislaţiei care asigurã respectarea valorilor legate de natura umanã, mai mult se impun în acest sens garanţii constituţionale şi penale. Juriştii au datoria de a se asigura permanent cã demnitătea umanã primeşte “recunoaşterea şi garanţiile sale, locul său adevărat şi meritat în ierarhia valorilor juridice”[2].
Prevederile înscrise în actele oficiale ale fiecãrui stat sunt rezultatul istoric a unei lupte permanente de câştigare a demnitãţii umane; un exemplu în acest sens este Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite care promoveazã urmãtoarele principii:
·         toţi oamenii sunt creaţi egal;
·         toţi oamenii sunt dotaţi de către Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile;
·         toţi oamenii au dreptul sã trãiascã, sã fie liberi şi sã-şi caute fericirea.
Mai mult, acest document precizeazã: „guvernămintele sunt stabilite de către oameni pentru a garanta aceste drepturi, iar puterea lor emană din consimţământul guvernaţilor. Atunci când o formă de guvernământ devine distructivă acestui scop, poporul are dreptul să-l schimbe sau să-l abolească şi să stabilească un nou guvernământ, fondându-l pe principii şi organizându-l în forma în care lui i se pare cea mai potrivită pentru a-i da siguranţă şi fericire”.[3]


[1] Ioan Muraru, Marian Nasty Vlădoiu, Seminarul ştiinţific „Garanţii ale valorilor constituţionale”. Protecţia demnitãţii omului ca valoare constituţionalã, Centrul de Drept Constituţional şi Instituţii Politice în colaborare cu Instituţia Avocatul Poporului, Bucureşti, 23 februarie 2007, p.1.
[2] Idem.
[3]Website - Arhivele Naționale ale SUA (the US National Archives); The Declaration of Independence: A Transcription:  http://www.archives.gov/exhibits/charters/declaration_transcript.html

No comments:

Post a Comment